I Odense er byrådspolitikerne enige om, at der skal flere medarbejdere til den pressede hjemmepleje og plejecentrene. Men de er slet ikke enige om, hvor de ekstra 100-120 millioner skal komme fra. Der er nemlig ikke sat penge af i næste års budget til det økonomiske løft.
Derfor blev byrådet heller ikke enige torsdag d. 16. september, da der var budgetforhandlinger. Ved midnat, natten til fredag, gik forhandlingerne om næste års budget stadig for sig. Budgetforliget, som strækker sig over 25 sider, blev grundigt gennemgået, og diskussionerne og forhandlingerne trak ud.
Hvor skal der skæres, så der findes ekstra midler til den pressede ældrepleje? Byrådsmedlemmerne kan f.eks. ikke blive enige om forslaget om at byens biblioteker, festivaler, museer og teatre skal betale regningen for den ekstra pengepose til ældreplejen.
Skal kulturarrangementer såsom HCA Festivals og studiestartfest have færre støttemidler? Skal der lukkes små biblioteker, eller skal Kulturmaskinen lukke og slukke? Eller skal pengeposen være mindre til de folkeoplysende foreninger, museer og teatre?
Kultur og foreningsliv kan måske ende med at mangle støttekroner, hvis budgetforliget lander sådan. Men det kan også udløse færre busruter, slukkede gadelygter om natten, og mindre vinduespudsning og græsslåning.
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) understreger, at for ham er "alt til forhandling på nær velfærden".
By- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt fra Venstre er ikke velvillig over for oplægget til de mange besparelser på kulturområdet:
“Vi skal have fundet penge til de ældre, og vi er selvfølgelig villige til at kigge ind i budgetterne. Men vi skal gøre det klogt, og der er forslag, vi slet ikke kan se os selv i.”