Interessen for mad over bål er blusset op i Odense og omegn

Profilbillede
dato

Corona har skabt endnu en ny trend. Madlavning over bål har indtaget villahaver og shelterområder. I Odense og omegn rapporterer XL-BYG Centerbyg om en stor stigning i salget af grej til bålmad.

Snobrød, pandekager og gryderetter. Med udsigten til en hjemmesommer og stærk begrænsning på, hvor mange vi kunne mødes indendørs, fik danskerne sidste år travlt med at finde på nye og smittesikre måder at være sammen på. Nu viser en ny opgørelse fra XL-BYG Centerbyg i Odense, at der var usædvanlig stor efterspørgsel på grej til madlavning over bål det meste af året.

"Efterspørgslen blev flerdoblet i forhold til tidligere år. Folk havde bare brug for, der skulle ske noget, og her appellerede hyggen om bålet og den udendørs madlavning bredt til næsten alle. Især familier med børn og bedsteforældre," siger Kim Thomsen, der er butikschef ved XL-BYG Centerbyg i Odense.

"Vi føler os sikre på, at interessen er kommet for at blive, så vi har købt stort ind af nye varer for ikke at ende som mange butikker sidste år, der måtte melde alt udsolgt på bålgrej," tilføjer han.

Ifølge Friluftsrådet har 34 procent af danskere været mere ude i naturen det seneste år end før. Mads Duzenius Christensen, der er ekspert i forbrugertrends ved Envision, kalder udviklingen markant.

"For få år siden var udekokkerering begrænset til uge 16-36. I dag er mange i gang hele året og eksperimenterer lystigt. Fx med mad over bål. Og corona-nedlukningen, hvor danskerne er blevet storforbrugere af naturen, har blot styrket tendensen," siger han.

Leger du også med tanken om at lave middagsmad over bål til hele familien, er det ifølge Kim Thomsen langt fra nødvendigt at købe dig fattig i grej. Udstyrseksperten fra XL-BYG har disse fire gode råd:

Tænd op efter menuen
Skal du lave kakao eller en hurtig suppe, kan du nøjes med et kogebål, der laves af alle slags brænde i små stykker, så det er nemmere at justere varmen ved at fyre mere eller mindre. Skal du grille eller lave en ovnret, er et glødebål bedst. Det giver en høj, jævn og vedvarende varme. Tænd op 1-2 timer inden, du skal bruge bålet. Når de fleste kævler er godt brændte, spreder du bålet ud, så der kun er gløder tilbage. Her er det bedst med hårde træsorter som bøg, eg og ask. Alternativt kan du også blande lidt grillkul i bålet, når kævlerne er brændt ned.

Styr på varmen
Det kan være udfordrende at styre varmen over et bål med det resultat, at maden brænder på eller går af kog, inden den er færdig. Derfor bør du bruge et bålstativ med en rist i en lang kæde, der let kan hæves og sænkes. Husk at tage gryden af risten, inden du løsner kæden.

Børnenes favorit
Hvis du vil lokke børnene væk fra skærmen og ud til bålhyggen, skal du skrue ned for ambitionerne og gå efter sikre hits som varm kakao, popcorn, pandekager – og så selvfølgelig snobrød. Det kræver en gryde, en bålrist, et popcornsnet, en pandekagepande med langt håndtag og snobrødspinde.

Start beskedent
Du kan roligt vente med at investere i deluxe grejet, til du ved, om bållivet er noget for dig. De billige modeller kan som udgangspunkt det samme som de dyre mærker. Det vigtigste er, at du går efter rigtigt båludstyr og fx ikke bruger almindelige pander og gryder med kort håndtag, som bliver varmet op af ilden og skal betjenes tæt på røgen.

Kilde: Epicent.dk