Fund af giftstof i oksekød fra køer i Odense

Profilbillede

Det giftige stof PFOS er fundet i oksekød fra en kogræsserforening i Odense. 

Kødet, der er blevet spist af medlemmer af Seden Strandby Kogræsserlaug, bør ikke spises ifølge Fødevarestyrelsen, der samtidig siger, at der er "meget lille" risiko for sundheden, da det er lave niveauer af PFOS, der er fundet i kødet fra køerne. 

“Vi har det dårligt med det. Vi har heldigvis ikke spist noget af dette års kød og har nu smidt det ud, men vi har haft køer gående på det konstaterede PFOS-forurenede areal siden 2018, hvor vi har spist kødet”, siger Ulf Løbner-Olesen, bestyrelsesmedlem i Seden Strandby Kogræsserlaug, til Ingeniøren.

Nu går jagten ind på hvor kilden til det kræftfremkaldende giftstof er, og medlemmerne af kogræsserforeningen vil have undersøgt, om de har PFOS i kroppen. 

Det er endnu ikke klart, hvor PFOS-giften kommer fra, men det kan stamme fra spildevandsslam, som er blevet opbevaret i direkte kontakt med jorden tilbage i 1990´erne. Erfaringer fra andre giftfund viser, at problemet kan være mange år undervejs, inden giften opdages i f.eks. vandmiljøet eller i kvægbesætninger. 

Kilde: Redaktionen